Hoe ontstaat een cold shock?
Een cold shock ontstaat ten gevolge van het plotse temperatuurverschil dat je lichaam ervaart wanneer het in aanraking komt met het koude water.
Je bloedvaten knijpen zich dan dicht om de organen te beschermen tegen afgekoeld bloed. Je hart moet dan harder gaan werken en je bloeddruk stijgt, waardoor je een hartstilstand kunt krijgen.
Je ademhaling neemt ook toe, iedereen kent wel het gevoel van naar 'adem happen' wanneer we in aanraking komen met koud water (bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of in de douche). Als je hoofd op dat moment onder water is, kun je water binnenkrijgen en verdrinken.
Doordat je in paniek bent, kun je ook gaan hyperventileren (sneller ademen), waardoor het risico op bewusteloosheid toeneemt.
Ten slotte kan je door de verminderde bloedtoevoer naar de hersenen ook bewusteloos raken en verdrinken.
Wanneer is water 'te' koud?
Een cold shock kan eigenlijk altijd optreden, maar de intensiteit kan sterk verschillen.
Bij 15 graden of minder spreken we van een maximale cold shock. Maar een cold shock kan ook optreden bij een temperatuur boven 15 graden. De schok is dan minder intens en dus ook minder gevaarlijk (maar daarom niet volledig ongevaarlijk).
Wat kun je doen om een cold shock te vermijden?
Laat je lichaam wennen aan het temperatuurverschil.
Dompel eerst je voeten en polsen onder en daarna ook je romp en hoofd. Zo sluit je de grootste risico’s uit wanneer je daarna het water induikt.
En als het toch misgaat: hoe red je jezelf of anderen van een cold shock?
Word je toch verrast door het koude water en kom je in een cold shock terecht, dan is het van uiterst belang om in de eerste minuut je ademhaling onder controle te krijgen.
Probeer daarom zo (relatief) rustig mogelijk te blijven. Wanneer je in paniek raakt, kan immers hyperventilatie optreden.
Beweeg ook zo weinig mogelijk en probeer niet te zwemmen. Vraag hulp!! En probeer met je Leash je plank zo snel mogelijk bij jou te trekken of hulp te vragen aan iemand. Daarom is het ook belangrijk je Leash te gebruiken.
Daarover vertelde ik je al meer in dit bericht.
Dus als je in de winter gaat suppen vergeet dan zeker deze tips niet!